Sunday 13 November 2011

Kolačići

Zadnji su ždralovi odletjeli, prvi mrazevi sletjeli. Magle su češće nego sunčani dani. A i kad je sunčano, presrećni smo ako temperatura dosegne desetak stepeni.
Stiže zima. A i vrijeme joj je ;-)
Samim tim, vrijeme je i za vruć čaj i kolačiće. Kod nas su to tradicionalno medenjaci, po provjerenom, superturboodličnom receptu, koji večeras namjeravam podijeliti sa vama. Naime, večeras smo pekli medenjake. I isprobali nove formice za kolače sa crtanim junacima. Od svih, najbolju prođu je imao (a ko drugi) nego medo Pu. 
Recept je vrlo jednostavan, kako slijedi:

MEDENJACI
U šerpicu odvagati po 250g meda, šećera i svinjske masti. Staviti da se rastopi i polako zavri. U veliku posudu staviti 1kg brašna, u njega prosijati jedan prašak za pecivo (12g) i začine za medenjake. Ja stavljam čajnu kašiku mljevenog cimeta i pola male kašičice mljevenog klinčića. U brašno sasuti kipuću mješavinu i dobro umiješati kuhačom. Kad se prohladi dovoljno da se u tijesto može staviti ruka, umutiti u smjesu četiri jaja. Ostaviti da stane jedno pola sata (ne duže!). Najbolje se razvija dok je toplo, kasnije je velika muka rastanjiti ga kad se ohladi. Razvaljati na dasci debelom oklagijom, uz vrlo štedljivu upotrebu brašna za posipanje. Što više brašna tijesto pojede, kolačići će biti tvrđi, a tijesto kasnije jako teško za rad. 
Peći na bak papiru u zagrijanoj rerni na 220°C dok ne dobiju rumenu boju. Po vađenju iz rerne pustiti da sa papira kliznu na suhu krpu i na njoj se ohlade. 
Čuvati u limenoj kutiji do upotrebe. Stajanjem ne gube na kvaliteti (naprotiv!), i u dobroj kutiji (i dobro sakriveni ;) ) mogu stajati jako dugo.
Formice su kupljene ovdje, ako je koga zanimalo. Pored ovih, imamo i Mikija i Mini, i razmišljamo o kupovini još nekih :-)

Da ne bude da smo samo pravili kolače, "obukli" smo i Kindle e-book reader, da se, jadnik, ne praši.
kindle cover
Ništa fensi, običan debeli flis i kosa traka. Dugmići su fora jer su a) karirani i b) keramički. Zatvaranje je na starinsku foru - obmotavanjem, jer sam poslije malo razmišljanja zaključila da neće odgovarati ni čičak, ni klasično dugme, a posebno ne driker bilo koje vrste.

Ostajte zdravo i pecite kolačiće :-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...