Sunday 27 January 2013

'Aljinica boje plovak-roza

mica haljinica
Da, baš tako, plovak roza.
Vrišteće fuksija pink.
Baš kako djevojčice ištu.
Završena taman za rođendan, da se može malko hvaliti u vrtiću.

Počela je dosta drugačije. Kao kupovna pletena haljinica koju je dobila na poklon. I kojom je isprva bila beskrajno oduševljena. Pink+haljina, šta tu ima da se ne voli!?
A onda je prestala da je nosi.
Što je ozbiljan presedan.
Na pitanje zašto, odgovara da je bocka po vratu. Da, naravno da bocka, vunena je. Ili bar dijelom vunena, kako će se kasnije ispostaviti (50/50 vuna/akril).
Pa šta ćemo sa njom? Hoćeš da mama od nje napravi nešto drugo?
"DA! Molim te!" uz veliki kez i treptanje okicama punim povjerenja da će to nešto biti Nešto.
Velikim slovom.

Uh.
'Ajmo redom. Prvo haljina. Benetonova, pola-pola vuna-akril, srećom, napravljena tako što je pletena u komadima, pa može da se iskoristi kao vunica - vidi sliku broj dva. Ne znam šta je zgodnije, da je bila iskrojena od pletenine, pa da sašijem haljinče koje ne dira vrat, ili ovako. Da isporim, pa napravim novo od nule. Al' eto ja izgleda volim da pravim od nule. Pažljivo rastavila na dijelove. Još pažljivije, da ne zakačim vunu, uklonila vez, perlice, džepić. Oporila i nagurala sve klupčiće u platnenu vrećicu.
Sad u potragu za mustrom!


start
step 1
step 2
step 3

Mustru/šemu sam našla pretražujući Ravelry. Tražila sam haljinicu koja se hekla izjedna, odozgo, da heklam sve dok ima konca i da ispadne što duža. Naravno da je šema japanska, koja bi druga mogla biti ;-) Volim njihove šeme. Pregledne su i precizne. S vremenom se čovjek uferči i u po koji znak, pa prepoznam šta je rukav, a šta broj kukice ;-) Elem, šema se za džabaka može naći ovdje, a direktan link na .pdf fajl ovdje. Heklala sam kukicom 2,75mm tokom desetak dana, predveče blenući u TV - serije, filmovi, dokumentarci, šta god. Svako malo kraj uva čujem glasić "A je li gotova moja haljinica?" Pa onda dam da proba i ogleda se na velikom ogledalu u hodniku. Iskoristila sam i zadnji komadić roza-žuto-narandžasto-pink papazjanije, čak i predivo kojim je bila sastavljena. Nije ostao ni končić. A slavljenica je na rođendan u vrtić obukla novu haljinu, sva srećna i zadovoljna :-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...