Sunday 14 October 2012

Ratatouille

image © Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures


Nope.
Nije riječ o simpatičnom mišu iz crtaća, mada on ovdje krasi ovo moje pisanije.
Riječ je, naravno, o jelu istog naziva.
Ratatui.
Smiješno zvuči. Kao dječija brzalica.

Čula sam ja nekad za to jelo. Davno. Kao, to ti je skrooooz onako - francusko jelo. Šta god to značilo. Nikad u životu nisam probala, a ni skuvala. Bilo je negdje na "probaj skuvati" listi da saznam šta je to i u kojoj je mjeri jestivo.
U međuvremenu se desilo da sam završila škole, zaposlila se, udala i stekla dvoje djece. Stoga, ta "to-do" lista više odavno ne važi. Njeni dijelovi plutaju negdje na rubu sjećanja i ponekad izrone na površinu.
Kao ratatui
I ja tako nedavno, poslije podne uz kafu "čitajući novine"*, naletjeh ponovo na ratatui. I sjetih se. Zaključih da sve skupa dobro zvuči "na papiru" i da je vrijeme da se proba. Pa sam, eto, probala i saznala. I izvještavam da ne samo da je jestivo, nego jako ukusno i izrazito praktično, zasitno i zgodno da se smrzne.
Aha! Sad već držim pažnju zaposlenih žena, supruga i majki :hihihi:

Jelo može biti posno, a i mrsno, tj.s mesom. U originalu je bez mesa, ali kako ja kuvam za mesoždere, onda je kod mene s mesom.
Kuva se u etapama, pa preporučujem upotrebu nekoliko tanjira/zdjelica, kao u kuvarskim šou programima, jer je tako mnogo zgodnije.

Potrebno je:
dva oveća patlidžana
2-3 crvena luka
3 crvene (može i druge boje) paprike babure, poveće, ili nekoliko manjih
3-4 tikvice (svijetle, tamne, kakve god)
4 velika paradajza
3-4 čena bijelog luka
ulje
so, biber
travke po izboru - list lovora, timjan, bosiok...
za mesoždere - pileća prsa (komada dva, onoliko koliko ima na piletu, jelte) i opciono pileća supa

Povrće, oprati, pa sjeckati, i svako smjestiti u svoju zdjelu/tanjir. Prvo patlidžan. Ko voli oguliti, oguli. Nasjeći na komadiće "za u kašiku" i pošteno osoliti. Prebaciti u đevđir/cjediljku da se cijedi. Zatim očistiti bijeli luk i crveni luk. Crveni luk isjeći dosta krupno. Papriku takođe. Tikvice na kockice, kao i patlidžan, ali nju sada ne treba soliti. Paradajz takođe možete oguliti, a možete to i da preskočite. Nasjeći na krupno. Prije toga povaditi sjemenke kome smetaju (vidi paradajz sos). Meso, ako je u igri, nasjeckati na kockice, osoliti, pobiberiti, ostaviti da sjedi u ćasi. Supu zagrijati, ako će se njome nalivati jelo.

U oveću tavu, a još bolje u oveću šerpu, staviti ulja (supenu kašiku). Na zagrijano istresti crveni luk. Posoliti. Pržiti dok ne požuti i počne pomalo da dobija karamel nijansu (~10min). Dodati paprike. Dinstati još dok paprika ne omekša. Istresti u drugi sud. Ako na dnu ostane "glazura" karamel boje, ne brinite, to tako treba. Stavite malo tople vode/supe, rastopite i saspite preko već izdinstanog povrća. Ovaj korak možete ponavljati nakon svake ture povrća, ako se "glazura" nakon dinstanja pojavi. "Glazura" je esencija dinstanog povrća i ne zaslužuje da se baci. A kako ima običaj da izgori, bolje je skinuti je nakon svakog dinstanja i sjediniti sa povrćem.
Ponovo kašika ulja u vrelu tavu, sasuti tikvice, posoliti, izdinstati dok ne porumene. Istresti preko luka i paprika. Iscijediti patlidžan, prodinstati na nešto više ulja (dvije kašike) dok ne omekša. Istresti preko ostalog povrća. Ako se pravi sa mesom, sad je vrijeme za brzinsko prženje mesa. Prženo sasuti u posudu sa povrćem. Opet malko ulja, zdrobiti bijeli luk u presi, propržiti par sekundi, pa dodati paradajz. Kad zakuva miješajući skinuti "glazuru" od prethodnog dinstanja sa dna posude. Paradajzu ne treba više od nekoliko minuta da omekša. Sjediniti sve u jednoj šerpi/loncu. Promiješati. Doliti tople vode/supe, ubaciti biljčice po ukusu, posoliti, pobiberiti. Dovesti do vrenja, pa smanjiti vatru da samo lagano krčka. Na nižoj temperaturi krčkati sat-sat ipo. Tu i tamo promiješati.  Probati. Izvaditi lovor, začiniti dodatno ako treba.
Klopati i tražiti repete.
Najbolje paše uz hrskav svjež ili istostiran hljeb i malo kiselog vrhnja. 
Šta preostane (a preostaće sigurno, jer je ovo baš povelika mjera) zamrznuti za neki drugi put.
Prijatno! :-)
___________________________
* "čitanje novina" = čitanje blogova u Google reader-u

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...