Thursday 14 March 2013

„... jednom sijeci“

tools2





Da bi se nešto zasjeklo treba vam oštrica. 
Jedna – u vidu skalpela ili rotacionog noža, ili „dva-u-jedan“ u vidu raznih vrsta makaza. 

Skalpel uvijek treba i predlažem da imate (bar) jedan pri ruci.
Odaberite čvrst, tapetarski skalpel, široke oštrice. Kupite uz njega i rezervne noževe i mirni ste duuuugo, dugo. Koristićete ga za sve što makaze ne mogu isjeći – karton, kožu, eko-kožu, plastiku.Na slici vidite još jedan, manji, kraći, skalpel, za sitne i precizne poslove rezanja.

Rotacioni nož, poznat pod nazivom „rotary cutter“ dolazi u više veličina i izvedbi, sa različitim vrstama zamjenskih noževa, sa ili bez elektro pogona. Da, postoje i takvi, za one koji puno koriste takvu vrstu alata, da ih ne zabole ruke :-)
Ja imam dva Olfa (veći i manji) i koristim ih samo za tkaninu. Pri korištenju svakog od njih neophodno je imati posebnu podlogu, tzv „self healing mat“, koja dolazi u više veličina, boja i oznaka na njoj (inči/centimetri). Nju ste već vidjeli na slici u prethodnom postu. Ko se želi baviti quiltingom, trebalo bi da ozbiljno razmotri investiranje u rotacioni nož i barem malu podlogu za rezanje. Quilting bez toga je mnogo stresan posao...

Makaze.

Barem troje.

Jedne SAMO za papir, druge SAMO za tkaninu, i jedne male za sitne poslove rezanja tkanine i konca. Nikad ne koristite iste makaze za papir i za tkaninu. Papir će ekspresno istupiti vaše voljene oštre i precizne makaze. Ja imam i više od tri. Osim običnih dugih makaza za papir (crna drška), dugih i kratkih makaza za krojenje koristim još neke. Dvoje za zakrivljenom oštricom za aplikacije (tupog i oštrog vrha) i još jedne „za sitne poslove“ jer jedne redovno zagubim dok radim (nisu stigle ni na sliku, nemam pojma gdje su). Sve skupa ih držim na dohvat ruke na magnetnom držaču za noževe zavrnutom u zid. 
Imam i posebnu „sjeckalicu“ za konac, ali je ne koristim, iako se mnogi kunu da je mnogo zgodna i korisna, ja sam nekako navikla da to učinim makazama. To izgleda ovako nekako 
Postoje i makaze koje sječenjem proizvode određeni uzorak – valovite, nazubljene, cik-cak i druge vrste ivice. Više se koriste u projektima vezanim za papir (scrapbooking) nego pri krojenju. Kod krojenja neko koristi makaze sa cik-cak uzorkom. Mama ih ima, ali su meni uvijek bile previše teške i nezgrapne za upotrebu. Funkcija takvog rezanja je onemogućavanje osipanja ivice dok se šije i samim tim se često izbjegne obrađivanja iste te ivice mašinom.
Preostala je još jedna alatka za sjeckanje.  

Porilica, porilo, nož za porenje iliti „seam ripper“. Kako god da zovete ovu zgodnu alatku, morate imati barem jednu u upotrebi. I jednu u rezervi, ofkors. Jer se a) brzo istupi, b) lako polomi i c) još lakše zagubi. Spasilac mentalnog zdravlja pri produkciji pogrešnih šavova i prvi alat kojim počinjete projekat reciklaže ili prenamjene odjevnog predmeta. 

Sljedeći put – sastavljamo :-)

P.S. Fotka je kao i prethodna (i sve ostale fotke mog alata) u mom albumu. Dakle, klik, desni klik, "full size" :-)

3 comments:

  1. Dvije porilice i komplet makaza su stvarno neophodni!

    ReplyDelete
  2. Pitanje: gdje kupujes pribor (konkretno ovaj za rezanje) kojeg nema u nasim radnjama? Na internetu? Imas li kave linkove za preporuciti, gdje je najpovoljnije, koji brendovi i slicno....? Hvala!

    ReplyDelete
  3. na internetu, Etsy ili Ebay
    noževi i podloga Olfa, jer su stvarno najbolji
    sanjam o Fiskars makazama za krojenje, ali zasad imam samo ovo što imam, jer je poštarina preskupa da ih priuštim

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...