Wednesday 20 March 2013

Zatvarači



Davno su prošla vremena kada je odjeća u vidu većih komada platna ili kože omotavana oko tijela. Osim ako nosite svu odjeću na gumu i svi su vam džepovi otvorenog tipa, garantujem da na sebi imate barem jedan ziper, nekoliko dugmića i možda nekoliko drikera. Ako nosite kaiš, sasvim sam sigurna da ima kopču. A i cipele, ako se šnjiraju, često imaju ringlice na rupicama za pertle. Ne možete pobjeći od zatvarača :-)

Dugme – ubikvitarni zatvarač naše odjeće. Nekad se pravio od kosti, drveta, gline, kamena, školjki, kože, tkanine, konopčića raznih vrsta svezanih u čvorove.... Kasnije od metala (vrijednih i manje vrijednih), stakla, porculana. Pa su onda smislili da se dugmići mogu presvući tkaninom da budu još efektiji. Naposlijetku, sa napretkom tehnologije, dugmad počinju da se prave i od raznih vještačkih materijala, odnosno plastike, kakvi su danas i najviše u upotrebi.
Oblici i veličina dugmadi, kao i materijali od kojih su napravljeni, mijenjaju se shodno namjeni i podložni su trenutnoj modi.   
Neki primjeri iz moje zbirke:
dugmad
Dugmad se uobičajeno zašiva kroz samo dugme ili kroz rupicu na „peteljci“ ispod samog dugmeta. Zašivaju se direktno za odjevni predmet, ili kroz još jedno, manje dugme, sa stražnje strane (uobičajeno na jaknama i kaputima).

kopce


Kopče različitih vrsta – od svima poznatih kopči za tregerice, preko raznih vrsta i oblika kopči za kaiše sve do fensi magnetnih kopči za torbe, kopče su svuda prisutne, skoro pa oduvijek. Prave se od različitih materijala, i predstavljaju najraniju vrstu zatvarača ikada, a kako se čini i najdugovječniju.






drikeri 
Drikeri - moderna alternativa dugmićima, koja isključuje potrebu za rupicom/petljicom kroz koju se dugme kopča. Bilo da se našivaju ili se posebnim alatom trajno montiraju na odjeću, drikeri su zgodno rješenje za kopčanje. Posebno na stvarima na kojima je teško/nemoguće/nepraktično izvesti kopčanje dugmadima. Shodno potrebi drikeri su manji ili veći, plastični ili metalni. Mogu takođe da se nabave i u vidu trake na koju su zašiveni ili su sa trakom stopljeni drikeri na jednakim dužinskim intervalima.


nitne 

Cross-over između dugmeta i drikera su takozvane „nitne“ odnosno dugmad koja se montiraju slično drikerima – presom. Uobičajeno ih nalazite na farmericama. 
Pod nazivom „nitne“ prodaju se i metalni (ili dijelom metalni) ukrasni elementi raznih oblika, koji ne služe za kopčanje.





Kukice, petljice, prstenčići, klizači - Poseban način zakopčavanja odjeće, često korišten i sada, a još češće u nekim prethodnim epohama. Podrazumijeva upotrebu kukica i kvakica koje se kače jedne za druge ili petljica/rupica kroz koje se provlači gajtan.
 
klizaciringlicekukice

Kukice i kvakice su ostale rezervisane za kopčanje (muških) pantalona i damskog donjeg veša, a pertlanje garderobe kroz petljice ili rupice za kostime iz prethodnih epoha i korzete. Kupuju se kao "rasute" (da ne velim, pojedinačne) ili u vidu trake na koju su zašivene u jednakim intervalima. 
Metalne ringlice i metalni/plastični prstenovi i dalje se mnogo koriste u proizvodnji tašni, obuće, kao i za šatore, cerade i slične stvari. Prstenčići i klizači se upotrebljavaju gdje god je potrebno traku nečega lako pomicati i po potrebi joj mijenjati dužinu (remen tašne).
   


Ziper - izum sa početka 20. vijeka doveo je do potpuno novog izgleda prtljaga i mnogo funkcionalnije garderobe i obuće. Poznat i pod nazivima „patentni zatvarač“,  cif“ „ciferšlus“, „rajfešlus“ ili „feršus“ može se kupiti u raznim dužinama i izvedbama u svakoj prodavnici pozamanterije. Sastoji se od dva reda kukica montiranih na platnenu traku i glave koja ih međusobno spaja i razdvaja jednostavnim pomicanjem gore-dolje duž samog zatvarača. Uobičajeno se dijele na plastične i metalne, krupnih zuba i sitnih zuba. Iz komada i razdvojive. Jednosmjerne i dvosmjerne (sa dvije glave, sa otvaranjem u sredini ili sa krajeva). Takođe postoje i tzv „skriveni“ zatvarači, koji zbog posebnog dizajna i tehnike ušivanja „nestanu“ u šavu odjeće i ne vide se (dok se dobro ne zagledate). Najčešće se upotrebljavaju za svečanu odjeću, mada ih sve češće viđam i na uobičajenoj djevnoj odjeći, posebno kada je kopčanje na boku.


Čičak traka - Kažu da je nastala nakon što su ljudi ukrali foru od vanzemaljaca. Drugi kažu da ovi prvi nemaju pojma. Kako god da je nastao, čičak je super. Sastoji se od dvije trake – jedne čupave i jedne sa kukicama – koje se zašiju nasuprot jedna drugoj. Pritiskom jedne strane na drugu kukice se zakače na čupe i drže se sasvim fino. Sve dok ne povučemo malo jače i otrgnemo ih iz zagrljaja :-) Čičak se prodaje u vidu samoljepljive ili trake koja se zašiva, u nekoliko standardnih širina i mnogo dostupnih boja.





cord stopperCord stopper – Takođe spada u zatvarače. Ako se ne slažete, nemojte ga upotrijebiti na jakni sljedeći put kad vjetar dobro zaduva ;-) Prave se sa jednom ili dvije rupice, u raznim veličinama, dizajnima i od raznih materijala. Svima im je funkcija da konopčić koji je kroz njih provučen drže na zadatoj dužini. Bilo da je u pitanju torba ili  kapuljača. :-)

Sljedeći put malo o ukrasima :-)

4 comments:

  1. Kak fora slika čička :D :D

    ReplyDelete
  2. Dobra ideja da se isti dugmići nanižu na zihericu. Kradem! :)

    ReplyDelete
  3. Tek sad te nadjoh "rukata mama" :)) Jedno pitanje za tebe:Gde mogu kupiti metalne ringlice i alat za njih?Vidim da živiš u Bosni,ja sam iz Srbije ali ako ima na netu neka adresa,bila bih ti zahvalna.Alat za ringlice i obruči kojima bih spojila stranice za dečije knjige od filca(soft book,fabric book...)ne znam ni kako se zove da bih ga sam tražila."Ubih se", al Google ne može da čita misli. ha,ha
    Pozdrav,
    Cale

    ReplyDelete
  4. Znam gdje se mogu kupiti ovdje, a gdje ih možeš kupiti u Srbiji - ne znam :-)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...