Saturday 23 March 2013

rastezalice



Guma ili „lastika“ raznih oblika i širina je unijela revoluciju u odijevanje. Ako nigdje drugo, onda u proizvodnji donjeg veša. ;-)
Dolaze u širokom rasponu oblika shodno namjeni, najčešće kao traka, ali i kao konopčić i čipka.

Elastične trake se mogu nabaviti kao tkana ("woven"), pletena ("knitted") i obmotana/upletena ("braided") u mnogo širina. Tkanu i pletenu ćete lako odijeliti od obmotane jer pri rastezanju zadržavaju širinu. Tkana traka je deblja, i mnogo jača nego ostale. Po sebi ima, pored uzdužnih, vrlo izražene poprečne niti. 

Pletena traka je mekana, i ako se dobro zagledate prepoznaćete na njoj V uzorak pletenih petlji. Obe ove vrste elastične trake mogu da se zašiju direktno na odjevni predmet jer prošivanjem direktno kroz traku ne gube na elastičnosti. 
Obmotana/upletena elastična traka je najčešća vrsta gume koju možete pazariti u radnji. Prepoznaje se po izraženim uzdužnim prugama i sužavanju pri rastezanju. Ona se rastezanjem sužava, jer je napravljena jednostavnim obmotavanjem gumiranih niti nekim drugim nitima (pamuk, viskoza, poliester). Nije je dobro zašiti direktno na odjeću jer a) oštećujete same gumene niti i b) gubi na elastičnosti. Najbolje je provući je kroz za to napravljen „prolaz“ – oko rukava, struka – gdje će moći slobodno da se rasteže.

Posebne vrste elastičnih traka 



•    "Non-roll elastic" je posebna vrsta tkane elastične trake koja se neće usukati ili presaviti kada se rastegne, iako samostalno stoji, npr. unutar pojasa.
•    Kod nas popularna za dječiju odjeću je tkana guma sa rupicama („buttonhole elastic“). Uvučena u pojas (ili dio pojasa) vrlo efikasno, uz pomoć dugmića, reguliše preširoke pantalone :-)
•    Posebne tkane i pletene rastegljive trake sa satenskim ili plišanim finišom koriste se u proizvodnji donjeg veša. U istoj industriji naveliko se koristi elastična čipka i gumirane trake ukrašene po rubu – rupicama, čipkom, volančićem.
•    FOE – „fold-over-elastic“ – je elastična traka namijenjena opšivanju rubova elastične garderobe (mislite o potkošulji, gaćama ...) i zbog toga, radi lakšeg šivenja i konačnog izgleda, imaju traku kroz sredinu po kojoj se uredno uzdužno presaviju po pola. Dolaze u raznim širinama i kao mat, satenske i šarene.
•    Providna guma - “clear elastic“- kod nas poznata kao „silikonska guma“ je providna elastična traka koja se rasteže i do 4x u dužinu. Izdržava pranje, habanje i masnoće mnogo bolje nego tradicionalni kaučuk. Zato se upotrebljava tamo gdje su takva svojstva neophodna – za odjeću koja se jako rasteže, često se pere ili se koristi pod vodom, izložena je elementima... Ova vrsta „gume“ ne sadrži lateks, i jedina je pogodna za osobe alergične na njega.
•    Teksturisana guma, „cycling elastic“ „gripper elastic“  – ima gumene niti sa jedne strane, koje se „lijepe“ za kožu i tako drže odjeću na mjestu (mislite na biciklističke hlače i samostojeće čarape)
•    Gumirani konop ("cord") – raznih debljina, tekstura i stepena rastezanja, jako zgodan kao zamjena za tradicionalni konopčić na sportskoj garderobi, naročito u kombinaciji sa cord-stopperom. Često se od njega prave petljice za zakopčavanje

Tips&tricks za rad sa elastičnim trakama:
•    za šivenje koristite iglu za žersej (ball point) i uobičajeni poliesterski konac
•    ako šijete direktno na tkaninu, gumu zašivajte cik-cak bodom ili posebnim trostrukim cik-cak bodom namijenjenim za te svrhe

•    kad režete komad gume, uvijek odrežite barem 2cm viška od potrebne dužine jer krajeve treba zašiti jedan za drugi 
Fotke su ovaj put kolaži sličica sa neta, jer nisam kući.

Sljedeći put... nešto drugo, smisliću već ;-)

1 comment:

  1. Odlično objašnjene razlike između elastičnih traka, hvala!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...