Saturday 16 March 2013

„Sjedila sam za mašinom, šila sam...“



Njeno veličanstvo – šiveća mašina.  :duboki naklon:

Hobi ili tzv. kućne mašine su sve iste, a sve različite. Kad se prvi put nađete licem u lice sa jednom od njih izgledaju vam čudnjikavo:

 

Kada pročitate uputstvo za upotrebu (da, pročitajte ga, više puta), a posebno nakon što vam neko pokaže kako stvari šljakaju, slika počinje da se izoštrava. Nekako ovako:






Ja se neću zadržavati na dijelovima mašine, niti na komplikovanim objašnjenjima kako ona uopšte radi. Umjesto toga nekoliko natuknica za veselije i zadovoljnije šivenje, uz što manje posjeta preciznom mehaničaru.
  • Držite uputstvo za upotrebu na dohvat ruke. Trebaće vam. Često. (i to nije nikakva sramota!)
  •  Kad ne šijete držite je obavezno pokrivenu. Bilo da je pokrijete njenim poklopcem, zatvorite u kabinet, ili samo „obučete“ u staru jastučnicu, svejedno. To sprječava prašinu da uđe među pokretne dijelove i zezne vam ljubimicu iznutra.
  • Kod pakovanja mašine, zarad lakšeg skladištenja uvijek smotane kablove i papučicu ućuškajte ispod glave same mašine. Tako ćete uvijek znati gdje je papučica i pripadajući kablovi (znam, zvuči glupo, ali poslušajte).
  • Kablove motajte svaki put na neki drugi način. Repetitivno savijanje kabla na isti način lomi žice unutra.
  • Uvijek imajte bar desetak špulica za donji konac. Jako je frustrirajuće kad nemate praznu, a treba vam.
  • Upotrebljavajte iglu i konac koji odgovaraju onome što trenutno šijete i mijenjate igle redovno.
  • Naučite upotrebljavati sve dodatne stopice koje su došle uz mašinu. One su tu sa razlogom.
  • Svakih 3-6 mjeseci (ili prije, ako mašina počne čudno da zvuči) očistite je i nauljite na za to predviđenim mjestima (konsultujte priručnik!). Poslije procedure ostavite je da se ulje ocijedi barem preko noći. Prvo šivenje nakon uljenja mašine neka bude porubljivanje kuhinjske krpe ili nešto slične nebitnosti, jer će mašina sasvim sigurno malko nauljiti konac i platno.
  • Ako mašina počne da brlja očistite je, nauljite, zamijenite iglu, ponovo provucite konce i probajte da li radi kako valja. Ako i dalje brlja, ne pokušavajte sami da je popravite. Ne dajte ni milom mužu, tati, svekru, rođaku... Osim ako su kvalifikovani precizni mehaničari. Od nekvalifikovanog pokušaja popravke nastaju još skuplji kvarovi. Nosite mašinu u servis ili zovite majstora da dođe.

Moje mašine su mnogim mojim čitaocima i drugarima već odavno poznate – stara mehanička Bagat Ruža i nova (trenutno pokvarena :šmrc:) Brother Inno-Vis 900 – kompjuterska kombinovana šiveća mašina/vezilica.

Overlock mašina

Poznatija kao „endlerica“ je posebna vrsta šiveće mašine koja koristi dvije igle i više konaca (2-5). Zgodna je ako mnogo šijete, jer olakšava i ubrzava sam proces šivenja, a finalni proizvod izgleda odlično i (manje-više) profesionalno napravljen. Svaka ima barem nekoliko šavova koji mogu da se koriste za obrađivanje (porubljivanje) materijala ili da se istovremeno dva komada tkanine spoje i porube istovremeno. Naročito je korisna ako mnogo šijete žersej, jer su njeni šavovi elastični. Ja imam Bernina 1150MDA i svakome bi je preporučila.

Sljedeći put o sporednim stvarima koje „život znače“ :-)

P.S. Sličice, ovaj put, pronašla na bespućima interneta, mnogo su mi bile simpatične, pa nisam odoljela :-)
 


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...