Sunday 17 March 2013

Mnogo bitni sporedni faktori



Stvari od kojih mnogo zavisi su, po mom mišljenju, sljedeće:



Adekvatan izvor svjetla – Jako je bitno da svjetla ima dovoljno za normalan rad. Svaka mašina ima lampu koja direktno osvjetljava stopicu i ono ispod nje, ali je taj izvor svjetla nedovoljan. Za svijetlog dana biće sasvim OK da sjedite u svijetloj prostoriji, gdje vam je prozor na lijevoj strani. Kad Sunce zađe poželjno je da iz istog smjera „tuče“ lampa sa barem 100W snage.
lampa
pegla

Pegla – Kakva je šnajderica bez dobre pegle? Loša. Izaberite najbolju moguću peglu na paru (čitaj - Rowenta), koja je poteška i bez vode u njoj. Da može da upegla i teže stvari bez mnogo pritiskanja. Ja volim kad pegla ima stopu od nerđajućeg čelika, da se može jednostavno održavati. Uz peglu ide i daska za peglanje. Moja ima drvenu podlogu, sa metalnom nisam bila zadovoljna. Svakako nabavite navlaku za dasku. Zgodne su one što reflektuju dio topline, a još zgodnije kad mogu da se operu.
Za manje projekte ili kad vam pegla treba stalno, a za male poslove peglanja (quilting), možete upotrebiti malu peglu (npr. putnu) ili specijalno za te svrhe napravljenu mini peglu.

clover mini iron



Jastuče za igle – Smatram da je potrebno. Mada, što se mene tiče, ako vam ne smeta da se svako malo bocnete, slobodno pribadače i igle držite u kutiji :-)
Moje je ispunjeno pijeskom, pa ga s vremena na vrijeme, uspješno koristim kao teg, da mi ono što krojim ne utekne sa stola.
jastuk
alatke

Mini tool-kit – Uz svaku mašinu dolazi nešto alata. Barem jedan odvijač i malena četkica. Možete tome dodati još jedan odvijač (veći ili manji nego taj od mašine), pincetu ili dvije ( koji pean nije viška ;-) ), manja kliješta, četkicu (širu i duže drške, za efikasnije čišćenje mašine), šilo (da, šilo, za probiti rupu), i jedan jak magnet kojim ćete pronaći iglu koja je ispala na tepih. Ja imam magnet sa hard diska, koji je double duty – drži rotacioni nož i po potrebi traži igle po tepihu. Zelena stvarčica na slici je stylus – kojim "pišete" bez traga olovke. Korisna stvarčica za označiti nešto na brzinu ili uz pomoć kopir papira prenijeti neki dizajn na materijal.

Foto aparat – Da, bitan je. Kako biste se inače pohvalili sa onim što ste napravili ;-) Uz njega, ako je ikako moguće nabavite stativ. Ne mora biti fensi, ni veliki. Vrlo brzo ćete shvatiti koliko je koristan.


Sljedeći put – manje bitne alatke bez kojih se može (ali je teže) :-)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...