Tuesday 19 March 2013

Konci



Bez konca se ne šije. 
Zato svaka švelja ima barem jednu punu kutiju raznih konaca, različitog stepena zapetljanosti ;-)

Konaca ima raznih, u zavisnosti od namjene i sastava. Svaki se sastoji od jedne ili više niti koje su usukane/upredene međusobno ili oko zajedničkog jezgra („core“). Konac koji se uobičajeno upotrebljava za šivenje je debljine M120. Za one sa jakim živcima i dobrim klikerima za matematiku za raspetljavanje zbrke u numeraciji debljine konca i preračunavanje jednih jedinica u druge evo linkić za zabavicu

Svaki konac stiže namotan na špulu u rasponu dužina, od 20m do nekoliko kilometara. Špule mogu biti valjkaste ili konusne (uobičajeno kod konaca za overlok mašinu). 

konac rucni vintageZa ručno šivenje se nekad koristio takozvani ručni konac. Poznat i kao konac za fircanje (ručno prošivanje odjeće prije sastavljanja mašinom, poznato i kao „jemčenje“). To je ne pretjerano izdržljiv konac, bijele ili bjeličaste boje, da se lako prekine kad treba i lako uočava na materijalu. Postoji i ručni konac namijenjen zašivanju dugmadi, koji je, baš suprotno, izuzetno jak i teško se kida (vidi sliku desno).


No, u današnje vrijeme, i kad se nešto šije na ruke upotrebljava se konac namijenjen za šivaće mašine.  




konci pamukMašinski konac ima mnogo varijacija na temu, ali najčešće upotrebljavani su pamučni i poliesterski označeni sa M120.
Pamučni konac se sve rjeđe upotrebljava, zahvaljujući boljoj izdržljivosti, širokom spektru boja i nižoj cijeni poliesterskog konca. U ex-YU najpoznatiji bijahu „Svileni leptir“ i „Dalmatinka“. U širokom svijetu svaki proizvođač konca koji iole drži do sebe ima liniju pamučnog konca za šivenje. Najveći potrošači među hobistima (osim tradicionalista, naviklih na pamučni konac) su quilteri. Jer se svaki prekrivač štepa pamukom. Obavezno. Pamučna nit se skupi u pranju i time doprinese konačnom izgledu quilta.




konci poly 



Poliesterski konac je najčešći. Nekada prezren („uf, to je sintetički!“) sada hvaljen zbog izdržljivosti i lakoće upotrebe. Tako to biva :-)
Kao i za igle, preporučujem da kupite adekvatan konac za materijal sa kojim radite. U zavisnosti od bitnosti finalnog projekta platite više za bolji konac. Npr. kuhinjsku krpu i svilenu košulju ćete porubiti istim M120 koncem. Ali za kuhinjsku krpu je dovoljan i obični poliesterski Coats Moon, a za svilenu košulju ćete se isprsiti za kakav Gütermann, možda čak i pravi svileni :-)


Specijalni konci


konci vezZa mašinsko vezenje se koristi poseban konac za vez, koji je načinjen od viskoze (rayon), poliestera, pamuka ili svile. Taj je konac uvijek gornji. Za donji se uvijek koristi tzv. “bobbin thread” iliti donji konac. On je mnogo tanji, i dolazi u crnoj i bijeloj boji (i skup je beskrajno). Pored regularnih konaca za mašinski vez, postoje i posebni. Među njima izdvajam konce sa metalnim nitima (koji se ne moraju uvijek upotrijebiti samo za vez, nego i za ukrasne porube), konce koji svijetle u mraku (“glow in the dark”) i konce koji mijenjaju boju na dnevnoj svjetlosti (“solar thread”). O koncima za ručno vezenje neki drugi put.


konci specijal 
Za ručno šivenje kože, sa dvije igle, koristi se navošteni debeli pamučni ili laneni konac, bilo da je već navošten ili ćete vi to obavljati tokom rada. Za mašinsko šivenje kože (i ručno, ako treba) postoje specijalni konci za kožu. Na slici desno konac za kožu, zlatni metalizirani konac i bobbin thread (primjetiti koliko je nit tanka).







konci topstitchZa finalnu obradu sa posebno izraženim štepovima pravi se jako debeli konac poznat kao “topstitch”. Da biste ga upotrijebili morate imati i posebnu topstitch iglu koja može da prihvati i kroz sve slojeve progura tako debeli konac. Ona to može zahvaljujući žlijebu na prednjoj strani u koji ulegne konac pri šivenju.
Na slici lijevo se vidi razlika u debljini između konca za štep i regularnog konca za šivenje.





Za nabiranje ili tzv. “žabice” upotrebljava se gumirani konac  i to isključivo kao donji.
Ukoliko želite da ne uklanjate konac od fircanja, ručno prošijte wash-away koncem, koji nestaje nakon kvašenja vodom. 
Za fantastične porube nevidljivim štepom upotrijebite tanki monofilament, kod nas poznat pod nazivom “silk”.
konci wooly 
Za odjeću od žerseja koja će se jako rastezati kod nošenja (kupaći kostimi, sportska oprema) kao i za odjeću koja se pravi od rahle trikotaže preporučuje se upotreba tzv “wooly nylon” konca u overlok mašini.


Sljedeći put – zatvarači :-)

2 comments:

  1. Pitanjce, posto vidim da radis sa kožom, kako si se upoznala sa tim? Odakle si krenula? Koža je specifična, pa me zanima sve - karakter materijala, kako se siječe, buši, šije, premazuje i slično. Naravno ne da mi pišeš, nego da preporučiš kakvu dobru knjigu, skriptu, esej, članak, šta god za početnike. :) Gdje nabvaviti alat? Ima li šta u Bl ili samo preko interneta? Tako bih voljela raditi manje predmete od kože, ali rado bih da počnem na pravi način, jer ni pomenuti materijal nije jeftin. :) Hvala!

    ReplyDelete
  2. upoznala se davno sa ostacima iz jedne obućarske radnje, ja, koža, obična debela igla, ručni konac i posuđeno tatino šilo, nije išlo baš previše glatko...
    istupila sam od tad mnogo makaza i slomila mnogo noževa dok se nismo pristojno upoznale, i ne mogu ni danas reći da se jako dobro poznajemo, kao, recimo, ja i interlok ;-)
    u BL nemaš skoro ništa, čak ni poštene makaze za kupiti
    kupe mi drugari/ce, mili muž, rodbina, kad nešto negdje ugledaju da liči na mene, ili kupim ja onlajn kad si mogu priuštiti poštarinu
    na žalost nemam ti nikakvu literaturu za preporučiti, jer sam po pitanju kože samouka na najprimitivniji mogući način - pokušaj-pogreška

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...